Z6_PPGAHG8001MG606AJJF98AIH37
Z7_PPGAHG8001MG606AJJF98AIHJ1

Надписът „Дневникът е подправен“, изписан на машините за гласуване, не е в следствие от външна намеса

Дата на публикуване: 27.10.2022
Последна актуализация: 22.08.2023

Работна група от експерти на ЦИК, МЕУ, БИС и БИМ се сформира непосредствено след изборите на 2 октомври, за да открие причините за изписване надписа „Дневникът е подправен“,  при част от машините за гласуване, в изборния ден. Експертите категорично установиха, че върху машините няма опит за външна намеса. 

 

Надписът „Дневникът е подправен“ е доказателство, че защитата на софтуера на машините за гласуване е сработила. „Дневникът е подправен“ фигурира в каталога от грешки на софтуерния продукт, установени в процеса на удостоверяване на машините за гласуване, който извърши Министерство на електронното управление съвместно с Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология.

 

Надписът „Дневникът е подправен“ е изписан само на седем от близо дванайсетте хиляди машини са гласуване. Причина за възникване на подобна грешка може да е разместване на флашките в слотовете на машината, дефектни флаш-памети, дефект в USB слотовете, неправилно изключване на машините по време на работа и др.

Машина за гласиване