Z6_PPGAHG8001MG606AJJF98AIH37
Z7_PPGAHG8001MG606AJJF98AIHJ1

МЕУ обучава тийнейджъри как да различават фалшивите новини в Интернет

Дата на публикуване: 21.06.2022
Последна актуализация: 22.08.2023

Министерството на електронното управление (МЕУ) се включи в хакатон за ученици от 8 до 10 клас на тема "Разпознаване на фалшивите профили в социалните мрежи", организиран от ZaraHackathons в Стара Загора. В събитието участваха в тийнейджъри от Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи и Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“, профил „Софтуерни и хардуерни науки“. Участниците имаха възможността да научат как да разпознават невярната информация в социалните мрежи, да се срещнат с представители на ИТ бизнеса от Стара Загора и страната, както и да търсят решение заедно върху поставени задачи.  
Даниел Неделчев, парламентарен секретар и медиен съветник в МЕУ, проведе лекция на тема безопасен интернет - фалшиви новини, пропаганда, как да разпознаем троловете, и много др. Лекцията беше посрещната с голям интерес от участващите тинейджъри. „Бъдещите професионалисти в областта на информационните и комуникационни технологии зададоха умни и интересни въпроси и ме изпълниха с оптимизъм за утрешния ден на електронното управление.“, сподели след срещата Даниел Неделчев и добави, че дори и подготвени и професионално ориентирани деца имат нужда от изостряне на вниманието към опасностите и дезинформацията, които дебнат  Интернет. 
Сигурността на децата и подрастващите в Интернет е една от основните мисии на МЕУ, която министерството осъществява с поредица от събития и инициативи. 
#hackthefake #zarahackatons