Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG80015N906456LUN633U2

МЕУ демонстрира системата за видеонаблюдение и видеозаснемане при броене на бюлетините след края на изборния ден

Дата на публикуване: 21.03.2023
Последна актуализация: 21.03.2023

„Независимо от краткото време и редица предизвикателства, като страхотния дефицит на време и липсата на покритие от телеком операторите на някои места в страната, предложихме вариант, който е най-щадящ за държавния бюджет“. Това заяви министърът на електронното управление Георги Тодоров по време на демонстрация за медиите, на процеса на видеонаблюдението и видеозаснемането след приключване на изборния ден. Отчитайки факта, че в рамките на Европейския съюз, този процес се случва за първи път в България, за министерство на електронното управление това бе огромно предизвикателство, каза още министър Тодоров. И допълни, че МЕУ е готово и с логистиката на техническите устройства към изборните секции. 


Демоверсия на Портала, от който ще има излъчване и ще може да се гледа видеото от всяка една секция след края на вота, както и обучителен материал с видеоинструкции, бяха представени от Ивайло Филипов, изпълнителен директор на "Информационно обслужване". Видеонаблюдението и видеоизлъчването ще се осъществява през специално приложение, разработено от компанията. Мобилните устройства използват единствено софтуер, необходим за процеса по видеонаблюдение и видеозаснемане. 


По време на демонстрацията бе подчертано, че отговорен за реализирането на видеоизлъчването и видеозаснемането е председателят на съответната СИК. Всеки от тях ще получи пълен комплект, който ще съдържа самото устройство, трипод (стойката за позициониране), два плика с документи - за тестване  на системата в предизборния ден и с документацията за самия изборен ден. 


Тестът на системата в деня преди изборите е второто, двойно подсигуряване, за това, че  мобилните устройства функционират правилно. Преди да бъдат изпратени към СИК, мобилните устройства ще бъдат заредени в „Информационно обслужване“, ще им бъде инсталирано приложението и ще преминат през тест и проверка. 


В два поредни дни екипът на МЕУ демонстрира системата за видеонаблюдение и видеозаснемане при броене на бюлетините след края на изборния ден пред членовете на Консултативния съвет на ИКТ общността и регистрираните политическите партии за участие в изборите за народни представители.