Z6_PPGAHG8001MG606AJJF98AIH37
Z7_PPGAHG8001MG606AJJF98AIHJ1

МЕУ получи отличието в категория „Публична администрация“ на годишните награди на БАИТ

Дата на публикуване: 24.02.2023
Последна актуализация: 22.08.2023

 

Министърът на електронното управление Георги Тодоров получи отличието в категорията „Публична администрация“ на официална церемония  „Наградите на БАИТ за 2022 г.”, в присъствието на президента Румен Радев, под чийто патронаж по традиция се провежда кампанията и церемонията по награждаването. Призът е за успешно осъществен проект за разширяване на обхвата на средата за Междурегистров обмен на справочна и удостоверителна информация RegiX, присъединяване на нови регистри и надграждане на средата с нови функционалности. Платформата RegiX е  разработена от ТехноЛогика в полза на държавната администрация и гражданите. 


„За мен и моя екип от Министерство на електронното управление тази награда наистина означава много“, каза министър Тодоров, който благодари за отличието и за високата оценка на журито за проекта. „В системата RegiX са включени над 80 регистъра и само за 2022 г. са извършени близо 70 милиона справки. За периода 2018 г. до февруари тази година, са заявени и предоставени над 232 милиона вътрешни електронни административни услуги“. Той допълни още, че най-много услуги са заявени към Регистър на български документи за самоличност – над 10 милиона. Консуматор с най-много заявени услуги - 7 милиона бр. е Агенция по обществени поръчки. „Благодарение на системата RegiX се премахва необходимостта от заявяване и предоставяне от гражданите и бизнеса на хартиени удостоверения на администрацията“, подчерта министър Тодоров.


В края на церемонията, президентът Румен Радев се обърна към министър Тодоров с думите: „Много се радвам, че министърът на електронното управление Георги Тодоров е тук и силно Ви окуражавам да търсите контакти с нашия изключително прогресивен бизнес, за да можем заедно да направим и да оживим Националния космически център за наблюдение, координация и управление с хардуер, софтуер, с необходимата визия. Не да внасяме отвън готови решения".

 

За наградите на БАИТ в това издание се състезаваха 78 проекта в 7 категории. В категорията „Публична администрация“ се конкурираха 10 проекта. Наградите се връчват на институции, компании и личности за изключителен принос, за внедрени нови решения за дигитализация на услуги и процеси в дейността им, и за цялостен принос в развитието на информационните и комуникационни технологии в България.


 

Номинираните с наградите на БАИТ