Z6_PPGAHG8001MG606AJJF98AIH37
Z7_PPGAHG8001MG606AJJF98AIHJ1

Първият национален отбор по киберсигурност се създава с подкрепата на МЕУ

Дата на публикуване: 13.01.2023
Последна актуализация: 22.08.2023

 

 

Търсят се младежи между 14 и 25 годишна възраст, които да представят страната на EU Cybersecurity Challenge -2023 в Норвегия


Министерството на електронното управление подкрепя създаването на първия национален отбор по киберсигурност. Българският тим ще представи страната ни на Европейското първенство по киберсигурност, което ще се проведе през месец октомври 2023 г. в Норвегия.    

 

EU Cybersecurity Challenge се организира от ENISA (Агенция на Европейския съюз за киберсигурност) с амбицията да предизвика най-големите млади таланти в областта на киберсигурността и киберзащитата в цяла Европа. До момента престижният кибер форум е имал седем издания, като миналата година лидер сред участниците става отборът на Дания.
 
В България вече започва търсенето на киберталанти между 14 и 25 годишна възраст. Националният ни тим ще се селектира след серия от вътрешни състезания, като водеща ще бъде оценката на експертите в сферата на киберсигурността: Аспарух Гавраилов, Пресиан Янкулов, Пламен Калчев, Павел Георгиев и Евгени Събев. Квалификациите ще се организират с подкрепата на МЕУ и Националният координатор по киберсигурност за България, Петър Кирков. 

 

Първият квалификационен рунд за българските участници ще се проведе онлайн на 18-19 март 2023 г., като част от конференцията Security BSides Sofia 2023. За да станат част от българският отбор младите таланти ще трябва да се справят с редица казуси, задачи и предизвикателства в различни области на киберсигурността.

 

МЕУ пожелава успех на всички млади български кибернадежди, които със сигурност с гордост и чест ще представят страната ни!

 

За повече информация: https://ecsc.eu/
За регистрация: https://ecsc-bg.eu/
Всички кандидати могат да се добавят и в официалната дискорд група: https://discord.gg/3ujDW5gRvx