Z6_PPGAHG8001MG606AJJF98AIH37
Z7_PPGAHG8001MG606AJJF98AIHJ1

Борбата с дезинформацията бе в центъра на разговорите на министъра на електронното управление Божидар Божанов в Брюксел с комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон и заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова

Дата на публикуване: 19.05.2022
Последна актуализация: 22.08.2023

Министърът на електронното управление Божидар Божанов бе на двудневно работно посещение в Брюксел. Основната тема на обсъждане с висши представители на Европейската комисия бе дезинформацията и борбата с нея. В рамките на посещението той се срещна с комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, със заместник председателя на комисията Вера Йоурова, с генералния директор на Генерална Дирекция „Кънект“ Роберто Виола, с директора на Екипа за бързо реагиране при компютърни инциденти CERT-EU, с члена на Европейския парламент Андрус Ансип, както и с генералния директор на Digital Europe Сесилия Бонфелд- Дал.


„Дезинформацията и разпространението на фалшиви новини е изключително важен проблем, в който голяма роля играят и социалните медии. Затова много разчитаме, че заложените регулации в акта за цифрови услуги ще спомогнат за решаване на проблема с промотирането на невярно съдържание в следствие на координирани действия. Трябва да има прозрачност на алгоритмите, за да знае всеки потребител защо му се предлага съответното съдържание“, подчерта министър Божанов.
Изключително важно е алгоритмите на Фейсбук да работят еднакво добре, както за големите, така и за малките страни и социалната мрежа да докладва ежемесечно за всяка конкретна страна, уточни българският министър.

Тази позиция бе споделена както от Комисарите Тиери Бретон и Вера Йоурова, така и от генералния директор на генерална дирекция „Кънект“ Роберто Виола. Те подкрепиха предложенията на българската страна, като подчертаха, че акта за цифрови услуги адресира именно отговорността на социалните платформи в борбата с дезинформацията. Очакването на Европейската комисия е до няколко седмици големите социални мрежи да излязат и с нов Кодекс за поведение. 

По време на срещите бе обсъден и въпросът за повишаване на нивото на киберсигурност в Европа. 

 „Европейските политици ясно си дават сметка колко важна е киберсигурността в съвременния свят. Най-основният въпрос, който обаче стои пред нас е недостига на хора. Защото ние може да имаме всички технологии на света, ако нямаме добре обучени експерти в тази област, няма как да се защитим успешно“, посочи министър Божанов. Той заяви, че в момента Министерството на електронното управление работи активно по изграждането на капацитет  в областта на киберсигурността. Министърът отправи предложение страните от ЕС да могат да споделят автоматично информация при кибер инцидент, като идеята бе приета с интерес от Европейската комисия. 

С Роберто Виола, министър Божанов обсъди и въвеждането на електронна идентификация у нас. 

„Това е изключителен приоритет за нас, защото именно електронната идентификация лежи в основата на електронното управление. Няма как да ползваш електронни услуги, без да си идентифициран в електронна среда“, посочи министърът. 
Полагаме всички усилия, така че да имаме максимално бързо въвеждане на електронна идентификация, което ще проправи път за ползване на електронни услуги у нас, заключи Божидар Божанов