Z6_PPGAHG8001MG606AJJF98AIH37
Z7_PPGAHG8001MG606AJJF98AIHJ1

Визията за развитие на цифровата икономика в България бе представена пред Комитета на ОИСР

Дата на публикуване: 06.04.2024
Последна актуализация: 06.04.2024

 

Националната визия за развитието на цифровата икономика в България беше представена по време на 93-тата сесия на Комитета на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в Париж, Франция. Събитието се проведе в периода 3-5 април 2024 г. Участие във форума взеха представители на Министерството на иновациите и растежа и Министерството на електронното управление.

 

Присъединяването    на   Република    България    към   ОИСР  е  задача  от  национален  приоритет, а следваната визия е насърчаване на инвестициите в технологичния сектор за изграждането на качествена инфраструктура и високоскоростен интернет достъп. Така ще се осигури сигурна и развиваща се цифрова среда. Акцент бе поставен и върху първия по рода си изследователски институт за компютърни науки и изкуствен интелект в Източна Европа – INSAIT, най-бързо развиващата се екосистема за големи данни, водена от GATE, суперкомпютърът и други успешни инициативи.

 

В рамките на Комитета бяха обсъдени и предизвикателствата, свързани с една от най-актуалните и динамични теми в сектора – киберсигурността. Пред членовете на ОИСР бяха представени усилията, които страната ни полага за борба с кибератаките, киберизмамите и злоупотребата с лични данни. В разговорите бе очертан фокусът, който ще бъде поставен върху създаването на интегрирана национална система за киберсигурност, разработването на екипи за реагиране на киберинциденти в различни сфери и изграждането на киберцентър за обучение на кадри в дигиталната икономика.