Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG80015N906456LUN633U2

Георги Тодоров: България притежава потенциал, който може да споделя с другите страни

Дата на публикуване: 23.05.2023
Последна актуализация: 23.05.2023

„България притежава потенциал, който може да споделя с другите страни. Ние днес трябва да целим съкращаване на времето, защото времето е ресурс. По отношение на изкуствения интелект и нови технологии като блокчейн не сме на опашката, напротив.“, заяви министърът на електронното управление Георги Тодоров по време на тристранната среща между министъра на иновациите и растежа Александър Пулев и министъра на изследванията, иновациите и цифровизацията на Румъния Себастиан Бурдужа.  


Тодоров, Пулев и Бурдужа обсъдиха и активизиране на сътрудничество в областта на иновациите, дигитализацията, високите технологии, инвестиции в стартиращи компании, цифрова свързаност и научни изследвания.


Тодоров и Пулев са в Букурещ за Министерската среща по дигитална трансформация, в рамките на дейностите по подготовката на срещата на върха на Инициативата „Три морета“, която ще се проведе на 6 септември.


Министър Тодоров подчерта усърдната работа по създаването на  модерна дигитална инфраструктура у нас. „Не сме спрели, така че да можем да създадем такива предпоставки, че международните инвеститори и стратегически партньори да предпочитат България като едно място удобно, сигурно за развитие на бизнеса им.“, попълни още министър Тодоров.


Министър Пулев подчерта, че двете страни имат потенциал за задълбочаване на отношенията в сферата на иновации, стартъп екосистемата, в развитие на технологиите и цифрова свързаност. Пулев отправи предложение за подписване на Меморандум за разбирателство между България и Румъния с фокус върху иновациите, дигитализацията и високите технологии.


На срещата беше изтъкнато засилването на икономическите отношения в контекста на подписаната декларация за издигането на двустранното сътрудничество на ниво стратегическо партньорство от страна на  президентите на България Румен Радев и на Румъния Клаус Йоханис. Те се обединиха около мнението, че подписаната през март тази година Декларация е нов етап на отношенията между двете страни.


Министърът на иновациите и растежа посочи възможностите за сътрудничество и в сферата на научно-изследователска и развойна дейност, като даде за пример  първия по рода си Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в Източна Европа – INSAIT. „Институтът е създаден у нас в партньорство с два от водещите технологични университети в света – швейцарските политехники ETH Цюрих и EPFL, Лозана, и работи в тясно сътрудничество с израелския елитен университет Технион“, изтъкна Пулев.