Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0QL6
Z7_PPGAHG80015N906456LUN633U2

Нова електронна услуга: местни данъци и такси вече могат да се плащат през Портала за достъп до електронни административни услуги

Дата на публикуване: 24.01.2023
Последна актуализация: 24.01.2023

Министерство на електронното управление разработи нова услуга, чрез която гражданите вече ще могат да проверяват и да заплащат в реално време налични задължения, свързани с местни данъци и такси през Портала за достъп до електронни административно услуги – https://egov.bg/wps/portal/egov/nachalo. Чрез услугата могат да се плаща данък смет, данък за движимо или недвижимо имущество и др.

 
Плащането се извършва през Системата за електронно плащане с кредитна или дебитна карта през централен виртуален ПОС терминал, за което не се дължат преводни такси и комисионни.


За целта, след като се регистрират, потребителите на Портала трябва да влязат в раздел „Моето пространство“, след което да продължат към „Проверка на задължение за местни данъци и такси“ и да потвърдят избора си. Системата автоматично проверява за задължения на потребителя. При наличие на задължения, те могат да бъдат платени по реда на тяхното възникване – от по-старо към по-ново.


Към момента услугата е достъпна за 40 общини, до края на седмицата услугата ще бъде достъпна за още 227 общини.