Z6_PPGAHG8001MG606AJJF98AIH37
Z7_PPGAHG8001MG606AJJF98AIHJ1

Министър Йоловски: Дигитализацията в българското здравеопазване е над средноевропейското ниво

Дата на публикуване: 27.02.2024
Последна актуализация: 27.02.2024

 

Дигиталната трансформация в здравеопазването у нас върви с правилни темпове и много добри резултати, което се вижда и на международно ниво. Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски при откриването на XI-ия национален Фарма форум. „Резултатите на България по отношение на здравните досиета е над средното европейско ниво. Като страната ни направи „лъвски“ скок само за няколко години в сектора и успя да навакса първоначалното изоставане“, коментира той. 

 

„Очаквам още днес броят на електронните времеви печати в Националната здравноинформационна система (НЗИС) да достигне 1,5 млрд., регистрирани са 80 млн. прегледа, 45 млн. направления за прегледа, 45-47 млн. рецепти“, съобщи министърът на електронното управление. Според него това означава, че вече не стои въпросът дали системата работи, а как да я подобряваме, защото НЗИС не изчерпва електронното здравеопазване, а е основата на дигиталната трансформация.

 

„Имаме повод да сме горди с това, че дигитализацията в здравеопазването се оказа един от надпартийните приоритети, които в крайна сметка успяхме да реализираме в годините“ обобщи в заключение Йоловски.

Министър Йоловски на форум за дигиталната трансформация